Wanneer je bedrijf groeit, groeit en groeit, is het soms handig om een BV op te richten. Er ontstaan dan verschillende mogelijkheden om je bedrijfsstructuur handig aan te pakken. In deze blog gaan we in op de voorbeelden van een BV. Ontdek hoe het zit en kijk of deze bedrijfsvorm iets voor je is.

Niet privé aansprakelijk

Het mooie van een BV is, dat wanneer je bedrijf op de fles gaat, je privé vermogen veilig is. Je bent dus niet rechtelijk aansprakelijk. Hoe dat kan? Een BV is een rechtspersoon en staat dus apart van jou als natuurlijke persoon. Bij een eenmanszaak vallen jouw persoon en die van je bedrijf samen.

Aandelen

Met een BV onder je arm kun je aandelen uitgeven. Bij een eenmanszaak zijn ze verbonden met de naam van de ene eigenaar. Dit is bij een BV dus niet het geval. Dit is gemakkelijk om kapitaal aan te trekken. Je bent in staat om naar de beurs te gaan met je bedrijf. Natuurlijk doe je dit soort stappen alleen als je bedrijf groot genoeg is. Nu zul jij je afvragen wanneer het rendabel is om een BV op te richten, waarvoor de oprichtingskosten rond de 325 euro liggen. Nou vanaf 80.000 a 100.000 euro winst is het slim om zo’n rechtspersoon in het leven te roepen. Dan profiteer je namelijk van bepaalde belastingvoordelen.

Herstructureren van de bedrijfsstructuur

Bij een eenmanszaak vallen alle bestuurlijke rollen samen in jouw persoon (er van uitgaande dat het jouw bedrijf is). Wil je verschillende bestuurlijke rollen: algemeen directeur, operationeel directeur, eigenaar, dan is een BV oprichten een slim idee.

Meer personeel

Wanneer je bedrijf groeit is het een logische stap om meer mensen in dienst te nemen. Dat kan een stuk makkelijker wanneer je in een BV zit. Handig, slim en efficiënt.

Conclusie

Voor een klein bedrag richt je een BV op die je veel voordelen brengt. Het is een belangrijke stap om als bedrijf verder te kunnen groeien door aandelen uit te geven en kapitaal aan te trekken van externe investeerders.

Meer lezen?

Onze site levert vlot leesbare en informatieve artikelen over zakelijke onderwerpen. Kennis waar je als ondernemer je voordeel mee kunt doen. Hoe slim is een ERP-systeem en wanneer heb je een huurrechtadvocaat nodig?