Vroeger was het nog zo dat je verschillende applicaties gebruikte voor je bedrijf (nog steeds doen veel bedrijven het zo), maar het is zo inefficiënt. In deze blog leggen we uit wat het nieuwe paradigma is, namelijk het ERP-systeem of kortweg ERP. Wat is een erp systeem? Dat en meer leggen we uit in deze blog. Check de voordelen en doe er je voordeel mee!

Vroeger

Computers zijn er al een hele tijd en vroeger waren er een stuk minder applicaties, waardoor er geen problemen ontstonden. Na verloop van tijd kwamen er steeds meer softwareontwikkelaars, met als gevolg dat er verschillende applicaties ontwikkelt werden met van elkaar verschillende bestandstypen. Iedere ontwikkelaar gebruikte soms net even andere ingrediënten bij het maken van hun software. Op den duur zorgde dit voor compatibiliteitsproblemen tussen de verschillende applicaties, waardoor dataverkeerd gekopieerd werd en errors had. Dat kost ondernemers geld, zeker als het om klantgegevens gaat.

Nu

Er zijn oplossingen bedacht waarmee de genoemde problemen tegengegaan kunnen worden. Een uiterst efficiënte systeem dat veel oplost is het zogenaamde ERP-systeem. Dit is een systeem dat een centrale database heeft waar het gehele bedrijf gebruik van maakt. Alle IT-handelingen, zoals klantgegevens invoeren, binnen het bedrijf worden opgeslagen op dit centrale punt. Deze informatie is in het gehele bedrijf opvraagbaar. Wat je daaraan heb? Enkele voorbeelden:

  • Geen dubbele data, want bijvoorbeeld klantgegevens worden een keer ingevoerd
  • Geen corruptie van data, want het ERP-systeem gebruik eigen bestandstypen
  • Inkoopafdeling krijgt signaal van verkoopafdeling dat er een grote orde is geweest, zodat eerste afdeling weet dat er weer voorraad ingekocht moet worden. Zo hoef je geen andere klanten teleur te stellen en geld te laten liggen omdat je niet kunt leveren
  • Iedereen in het bedrijf werkt met dezelfde informatie
  • Elke afdeling kan een aparte module binnen het ERP-system krijgen, waarin bepaalde voorkeuren aangegeven zijn

Snel en overzichtelijk

Efficiëntie omhoog, besparen en meer verdienen. Dat is het voordeel van een ERP-systeem. Daarnaast heeft het systeem nog een voordeel: er is slechts een ontwikkelaar waarmee je te maken hebt en een reparateur wanneer het systeem onderhoud nodig heeft of er is een storing (geen systeem is perfect). Hier komt direct een nadeel bij kijken, dan ligt alles plat.

Conclusie

Een ERP-systeem is een investering in je bedrijf omdat efficiënter en sneller kunt werken. Nooit hoef je een order af te wijzen omdat je niet kunt leveren. Alle afdelingen communiceren via een centraal systeem. Alles informatie is opgeslagen in een centraal systeem.

Meer ontdekken?

Hoe kom je de scheiding goed door? Wanneer heb je een huurrechtadvocaat nodig? Ontdek het allemaal op onze handige site.