Naar mate een bedrijf groeit worden er steeds meer softwarepakketten gebruikt om verschillende werkzaamheden te automatiseren of eenvoudiger te maken. Veel van deze softwarepakketten sluiten niet of nauwelijks op elkaar aan, waardoor niet de volledige potentie van het automatiseren benut wordt.

In deze blog leggen we uit wat het nieuwe paradigma is, namelijk het ERP-systeem of kortweg ERP. Wat is een ERP systeem? Klik op de link voor meer informatie.

De computer van vroeger

Als we 20 jaar terug gaan in de tijd, dan zijn er nog relatief eenvoudige computersystemen. Het aantal beschikbare applicaties in beperkt, maar je verwerkt al eenvoudig digitaal de klantgegevens.

Na verloop van tijd is automatiseren de nieuwe norm, met als gevolg dat er verschillende applicaties ontwikkelt worden. De applicaties zijn voor de optimalisatie of automatisering van een specifiek proces. Klantgegevens moeten hierdoor in verschillende systemen verwerkt worden, wat verschrikkelijk inefficiënt is.

Hedendaagse ERP systemen

Er zijn oplossingen bedacht waarmee de efficiëntieslag gemaakt wordt. Een uiterst efficiënte systeem dat veel oplost, is het zogenaamde ‘ERP-systeem’. Dit is een systeem dat een centrale database heeft waar het gehele bedrijf gebruik van maakt.

Alle IT-handelingen, zoals klantgegevens invoeren, binnen het bedrijf worden hierbij geautomatiseerd en opgeslagen op een centraal punt. Deze informatie is vervolgens in het gehele bedrijf en zelfs voor het personeel op locatie beschikbaar. Wat je daaraan heb? Enkele voorbeelden:

  • Geen dubbele data, want bijvoorbeeld klantgegevens worden een keer ingevoerd
  • Geen corruptie van data, want het ERP-systeem gebruik eigen bestandstypen
  • Inkoopafdeling krijgt signaal van verkoopafdeling dat er een grote orde is geweest, zodat eerste afdeling weet dat er weer voorraad ingekocht moet worden. Zo hoef je geen andere klanten teleur te stellen en geld te laten liggen omdat je niet kunt leveren
  • Iedereen in het bedrijf werkt met dezelfde juiste informatie
  • Elke afdeling kan een aparte module binnen het ERP-systeem krijgen, waarin uitsluitend de benodigde informatie beschikbaar is

Snel en overzichtelijk

Je bedrijf wordt efficiënter, effectiever en je bespaart kosten. Daarnaast kun je het personeel leuke werkzaamheden bieden, doordat terugkomende administratieve handelingen zoveel mogelijk geautomatiseerd zijn. Dat zijn grote voordelen van een ERP-systeem.

Er is ook slechts één ontwikkelaar waarmee je te maken hebt en een reparateur wanneer het systeem onderhoud nodig heeft, of een storing geeft. Vaak kunnen deze storingen op afstand verholpen worden, vooral als je in de Cloud werkt.

Een investering in efficiëntie

Een ERP-systeem is een investering in je bedrijf omdat efficiënter en sneller kunt werken. Nooit hoef je een order af te wijzen omdat je niet kunt leveren. Alle afdelingen communiceren via een centraal systeem. Alles informatie is opgeslagen in een centraal systeem. Je krijgt hierdoor veel meer informatie over je bedrijfsvoering en je kunt zoveel mogelijk handelingen automatiseren.

Meer ontdekken?

Hoe kom je de scheiding goed door? Wanneer heb je een huurrechtadvocaat nodig? Ontdek het allemaal op onze handige site.