Noppe van der zwaag

Waarom je altijd je merknaam moet registeren?

Waarom je altijd je merknaam moet registeren?

Geplaatst op

Het oprichten van een bedrijf gaat veel tijd kosten en kan ook de nodige financiële lasten met zich mee brengen. Er moeten veel dingen geregeld worden wil je een goedlopend bedrijf krijgen. Sterker nog, een nieuw bedrijf kost al een heleboel moeite voordat het optimaal draait. In deze blog willen we je vertellen waarom je zeker een merknaam moet registreren zodat je direct goed kan profiteren van je gedane arbeid.

Het nut van merkregistratie

Wanneer je als ondernemer een product maakt, je bent dan een producent van iets, is het belangrijk dat je een merknaam verzint voor je product. Op deze manier is het herkenbaar op de markt. The Coca-Cola Company heeft bijvoorbeeld het merk Sprite. Dit heeft een duidelijke naam en is eigendom van het bedrijf. Wanneer het niet geregistreerd is, dan kan iemand anders mee aan de haal gaan. Denk bijvoorbeeld aan de concurrent Pepsi. Je moet er niet aan denken dat het gebeurt en dat je op deze manier geld mis zou kunnen lopen. Wanneer je van mening bent dat iemand er met jouw merk van doorgaat of iets produceert onder de naam wat bijzonder veel lijkt op jouw merknaam, dan is het mogelijk om een jurist te laten kijken naar de mogelijkheid voor juridische stappen.

Intellectueel eigendomsrecht

Intellectueel eigendomsrecht is een verzameling rechten die valt onder het Handelsrecht. Dit laatste rechtsgebied valt weer onder privaatrecht, dit regelt de betrekkingen van burgers of bedrijven onderling, wat het tegenovergestelde is van publiekrecht waarbij de overheid een van de partijen is, hieronder valt ook het strafrecht. 

Voor de duidelijkheid er zijn drie rechtsgebieden: bestuursrecht, civiel recht en strafrecht. We hebben het hier dus over civiel recht.

Gebruik verschillende intellectueel eigendomsrechten

Door gebruik te maken van de verschillende intellectuele eigendomsrechten, zoals auteursrechten, handelsnaamrecht, merkregistratie en octrooirecht, is het mogelijk om je intellectuele eigendom vast te leggen. Denk bijvoorbeeld aan een idee, een technische uitvinding, een schilderij of een boek. De laatste twee voorbeelden vallen onder het auteursrecht. 

Deze rechten beschermen de uitvinders en bedenkers van werken, zo kunnen zij bepalen hoe, waar en wanneer de ideeën en geschreven teksten of foto’s gebruikt worden door derden.

Meer weten over de verschillende mogelijkheden voor jou? Kijk dan snel op intellectueeleigendom.nl je vindt er alle informatie. 

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden