Noppe van der zwaag

Wat is het voordeel van diploma’s en certificaten?

Wat is het voordeel van diploma’s en certificaten?

Geplaatst op

Je hoort wel eens het verhaal dat je vroeger geen diploma’s nodig gehad om aan de bak te komen. Je kon volgens deze verhalen gewoon even bij een werkgever langslopen en dat was het dan, deze nam je aan of niet. In onze tijd is er veel veranderd, want diploma’s zijn belangrijke documenten die aangeven of je een bepaalde opleiding gevolgd hebt die gerelateerd is aan een werkveld. In deze blog gaan we vertellen wat je hebt aan diploma’s. Lees snel verder en doe je voor je met onze inzichten

Weten wat je doet

Het is misschien niet altijd zo dat een diploma per se heel veel uitmaakt, het gaat ook een beetje om hoe je als mens in elkaar zit en hoe je inzichten zijn. Je hebt natuurlijk een verschil tussen mensen als het gaat om bijvoorbeeld ruimtelijk inzicht, dus iemand die niet zo’n goed ruimtelijk inzicht heeft moet bijvoorbeeld geen opleiding wiskunde gaan doen of als leraar wiskunde aan de slag gaan. Een ander voorbeeld is bijvoorbeeld een glazenwasser, die op grote hoogte aan het werk is. Het is dan wel slim wanneer je met machines werkt die jou op grote hoogte brengen, dat je dan bijvoorbeeld een diploma haalt via een hoogwerker opleiding. In dit geval is het wel heel erg belangrijk dat je weet wat je doet, en je werkgever wil graag zekerheid dat jij daadwerkelijk weet hoe het werkt. 100% zekerheid biedt het natuurlijk niet, maar een diploma geeft wel aan dat je bepaalde theorie gehad hebt en praktijkervaring met deze machine. Anders geeft het opleidingsinstituut dit diploma niet. Een diploma is dus eigenlijk een getuigschrift waarmee jij kan aantonen dat je bepaalde handelingen en theorie beheerst, voor de werkgever is het een zekerheid dat hij jou inzet op een functie die jij kunt vervullen.

Zonder diploma werken

Het komt ook voor dat mensen geen diploma hebben en toch aan het werk zijn in een bepaalde functie en dan later hun diploma halen. Op deze manier is een diploma meer een formele gerechtvaardigde achteraf, wanneer iemand bijvoorbeeld al veel ervaring heeft met een hoogwerker. De praktijkervaring en theorie die hij al doende opgedaan heeft, is dan ook een bewijs dat hij een bepaalde functie kan uitoefenen. Doordat op je cv een bepaalde ervaring staat, terwijl je geen diploma hebt, geeft je toch een positie waarmee je naar een werkgever kunt gaan om te laten zien dat je capabel bent voor een bepaalde functie. Dit laatste hangt natuurlijk wel sterk af van de soort functie, want je moet er niet aan denken dat iemand als arts aan het werk zou kunnen zonder gedegen medische opleiding. 

Diploma niet zaligmakend

We kunnen dus wel stellen dat een diploma niet zaligmakend is, want er zijn tal van mensen, bijvoorbeeld in de zakenwereld, die expert zijn op hun vakgebied en helemaal geen diploma hebben behaald. Het zal je nog verbazen hoeveel CEO’s helemaal geen diploma hebben of slechts een paar certificaten van een opleiding. Onderschat de waarde van een diploma niet, maar verlies je ook niet in een papieren werkelijkheid.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden