Het is zover: het hoge woord is eruit: je gaat scheiden van je partner, of je nu wilt of niet, deze gebeurtenis gaat plaatsvinden en het wordt zeker niet gemakkelijk. In het bijzonder niet wanneer de tegenpartij met onredelijke eisen komt en bijzonder slecht meewerkt of verbaal erg aanvallend is, dan spreken we over een vechtscheiding. Een expert die je door deze moeilijke tijd heen kan helpen is de echtscheidingsadvocaat. Lees in deze blog verder hoe de procedure in zijn werk gaat.

Wat doet een echtscheidingsadvocaat?

Een echtscheidingsadvocaat heeft door zijn of haar ruime ervaring op het gebied van familierecht en scheidingen de juiste papieren om je door de echtscheiding heen te leiden. Deze expert kan:

  • Een mediator zijn tussen jou en je ex
  • Verzoek voor de scheiding indienen bij de rechter
  • Je belangen in de rechtszaal verdedigen
  • Tot afspraken komen over partneralimentatie
  • Samen met je ex afspraken maken die je vastlegt in een convenant en / of ouderschapsplan

Is het verplicht een echtscheidingsadvocaat te hebben?

Als burger kun je geen procedure voeren bij de rechtbank. Je hebt daarvoor een advocaat nodig (Met uitzondering van het strafrecht, je verdediging mag je zelf voeren). Een advocaat is dus verplicht. Dit betekent niet dat je alle kosten voor de advocaat zelf moet betalen, want wanneer je niet voldoende financiële middelen hebt, dan kan de overheid een deel van de kosten betalen.

Tips bij het inschakelen van de echtscheidingsadvocaat

Het is goed om te weten wat je wilt, wanneer je de echtscheidingsadvocaat inschakelt. Willen jullie er samen uitkomen of gaan jullie tegen elkaar strijden? Een advocaat gaat je rechten en plichten op een rijtje zetten, wanneer jullie samen een advocaat in de arm nemen, dan worden jullie beider rechten en plichten naast elkaar gezet. Dit zijn rechten en plichten die eventueel gedeeltelijk tegen elkaar weggestreept zouden kunnen worden. Een gulden midden weg zoeken waarbij iedereen het gevoel heeft dat het ‘goed is zo’, is de ideale situatie. Wanneer de situatie grimmiger is, bijvoorbeeld wanneer iedereen op zijn strepen gaat staan en zelfs onredelijke voorstellingen gaat doen, dan kan een echtscheidingsadvocaat één partij vertegenwoordigen en de belangen van hem of haar voorop zetten. Enkele tips gaan je helpen de scheiding sneller en beter te laten verlopen:

  • Niet het onderste uit de kan willen
  • De ander in zijn waarde laten
  • Met een constructieve blik naar de situatie kijken
  • Heldere afspraken maken over de kinderen

Een echtscheidingsadvocaat kan je helpen om een ouderschapsplan op te stellen waarin staat wat er voor jullie beider kinderen geregeld moet worden. Ook staat erin hoe dit gedaan gaat worden. Wanneer er kinderen in het spel zijn, is een ouderschapsplan verplicht. Want ouders kiezen voor een scheiding, maar kinderen niet.

Ontdek meer!

Juridisch advies en tips vind je op onze site. Wanneer zijn schulden verjaard? Is een BV oprichten slim? Dit en meer vragen worden behandeld op onze site.