Noppe van der zwaag

Wanneer zijn schulden verjaard? Je geld op tijd krijgen

verjaring schulden

Wanneer zijn schulden verjaard? Je geld op tijd krijgen

Geplaatst op

Ondernemers die hun geld willen krijgen van een schuldenaar hebben rekening te houden met verjaring schulden. Het is daarom belangrijk om tijdig een expert in te schakelen om je bij te staan in een traject om je geld snel te krijgen. In deze blog nemen we de verjaringstermijn met je door en wat je kunt doen om een juridisch specialist te raadplegen.

Verjaringstermijnen

Voor verschillende zaken zijn er verschillende verjaringstermijnen. We nemen ze even met je door:

  • Consumentenkoop: 2 jaar
  • Onbetaalde periodieke betalingen: 5 jaar
  • Verkeerde betaling: 5 of 20 jaar
  • Leningen en krediet: 5 jaar
  • Boet en / of schade: 5 of 20 jaar
  • Belastingschuld 3 tot 12 jaar

Wat kun je doen tegen verjaring?

Het is relatief gemakkelijk om verjaring tegen te gaan, het idee is om steeds een aanmaning te sturen. We noemen dit in het recht: ‘stuiting’. Wanneer een rechter in een vonnis een uitspraak gedaan heeft over een vordering dan is dit 20 jaar geldig. Dus de vordering verjaart 20 jaar niet.

Slimme actie

Snel je geld krijgen is als ondernemer erg belangrijk, want een of meerdere schuldenaars hebben is een aanslag op je onderneming. Je kunt het beste een incasso advocaat op de zaak zetten, deze kan ook een proces voor je beginnen, iets wat een incasso bureau bijvoorbeeld niet kan. Bovendien werkt deze professional op basis van no cure, no pay. Dit betekent dat wanneer hij niet succesvol is om een betaling te regelen, jij als ondernemer niet betaalt aan hem.

Morele verantwoordelijkheid

Veel mensen betalen toch hun schuld na verjaring af. Dat komt omdat ze de morele verantwoordelijkheid voelen deze schuld toch te voldoen, aangezien ze zelf de lening(en) aangegaan zijn. Maar niet iedereen ziet het zo. Als het bijvoorbeeld een schuld aan de staat is, zal er wellicht anders gedacht worden dan wanneer het er een aan een ondernemer betreft.

Meer ontdekken?

Meer ontdekken over financiële zaken? Lees dan verder op onze site. We inspireren je graag met verschillende blogs over succesvol zakendoen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden