Noppe van der zwaag

Hoe kun je goed personeel selecteren?

assessment

Hoe kun je goed personeel selecteren?

Geplaatst op

Er zijn een aantal manieren die er voor zorgen dat je betere kandidaten aantrekt, mensen die bij je bedrijf willen werken omwille van wat je doet, maar ook waarvoor je staat. Dit doel kun je in een aantal stappen bereiken. Kijk snel met ons mee hoe het werkt.

Selecteren met een assessmentdag

Steeds meer bedrijven maken gebruik van uitgebreide assessementdag, deze bestaat uit verschillende onderdelen.

Hoe selecteer je goed personeel?

 1. Een interview

  Tijdens het interview kijk je heel secuur naar wie iemand is. Met goede gesprekstechnieken kom je er achter en natuurlijk door goede vragen te stellen. Open vragen nodigen uit om veel te vertellen: hoe denk je over onderwerp A, B of C. Terwijl een gesloten vraag als: vind je verkopen leuk? Juist een ja of nee uitlokt.

 2. Assessments

  Tijdens assessments kun je kandidaten prima een schriftelijke opdracht laten maken. Dit gaat vaak op basis van een fictieve situatie die in de praktijk voorkomt. De kandidaat moet deze managen. Dit is een manier om te checken hoe de leiderschap skills van de sollicitant zijn.

 3. Intelligentietests

  Steeds vaker zien we de intelligentietest (of een veelvoud daarvan) als onderdeel van een assessmentdag (of meerdere dagen). Op deze manier kan de aanstaande werkgever een beeldkrijgen van capaciteiten die de kandidaat tijdens de test heeft laten zien.

 4. Persoonlijkheidstest

  Met behulp van een aantal vragen, meestal stellingen, wordt inzichtelijk gemaakt hoe iemand persoonlijkheid in elkaar zit. Dus eigenlijk kijkt men dan na hoe hij of zij zou reageren in een bepaalde situatie.

 5. Rollenspel of simulatie van een situatie

  Hoe reageert een kandidaat in een ‘echte’ situatie. Dat kun je mooi testen in een testsituatie. Meestal gebeurt dit met de assistentie van een acteur of actrice.

 6. Kennismaking met het team

  De laatste stap kan zijn om de verschillende sollicitanten, meestal de laatste twee, voor te stellen aan het team waarin ze komen te werken. Je kunt na een korte ontmoeting toch vaak best wel een aardige indruk van iemand krijgen. Past deze persoon wel of niet in het team? Maar deze laatste stap wordt niet altijd gedaan.

Conclusie

Het werven en selecteren van kandidaten is een hele toer en het kan goed zijn dat je hier geen tijd of kennis voor in huis hebt. Dan kun je besluiten om je recruitmentproces uit te besteden. Verder is het zaak om vooral te kiezen voor de stappen uit ons plan die passen bij jouw situatie en behoefte. Hoe meer stappen je doet, hoe duidelijker het beeld.

Meer ontdekken?

Wanneer zijn je schulden verjaard en wanneer heb ik een echtscheidingsadvocaat nodig? Check onze blogs en ontdek het!

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden